Πόσα κιλά πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Παντελής Βαλσαμόπουλος μας δίνει έναν πλήρη οδηγό για την αύξηση του βάρους στην κύηση.
- 09/12/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης αποτελούν μια από τις πιο τρυφερές και ελπιδοφόρες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, είναι όμως ταυτόχρονα γεμάτοι ανασφάλειες, απορίες και άγχη. Ένα από αυτά έχει να κάνει με το βάρος της εγκύου. Πόσα κιλά πρέπει λοιπόν να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Απευθυνθήκαμε στον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Παντελή Βαλσαμόπουλο, ο οποίος μας έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μαζί με έναν αναλυτικό οδηγό για την αύξηση του βάρους στην κύηση.
«Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουμε εκ των πραγμάτων μια αύξηση στο βάρος της γυναίκας. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι δείκτες μάζας σώματος της εγκύου έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για παιδική θνησιμότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό η γυναίκα να προσπαθήσει να περιορίσει αυτήν την αύξηση. Αυτό που λέγανε παλιά, ότι στην εγκυμοσύνη η γυναίκα πρέπει να τρώει για δύο, δεν είναι μόνο λάθος αλλά και επικίνδυνο».
Όπως εξηγεί ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Παντελής Βαλσαμόπουλος, η κατανομή του βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων της εγκυμοσύνης. Σε μια κανονικού βάρους γυναίκα, η κατανομή γίνεται λοιπόν ως εξής:
-1ο τρίμηνο: Αύξηση κατά περίπου 1-1,5 κιλά
-2ο τρίμηνο: Αύξηση κατά περίπου 0,5 με 0,6 κιλά ανά εβδομάδα (συνολικά 5-7 κιλά)
-3ο τρίμηνο: Αύξηση επίσης κατά περίπου 0,5 με 0,6 κιλά ανά εβδομάδα (5,3 με 7,4 κιλά συνολικά).
Έτσι, σε μια γυναίκα που ξεκινά την εγκυμοσύνη της από ένα φυσιολογικό βάρος (με Δείκτη Μάζας Σώματος* από 18,5 μέχρι 24,9) μπορούμε τελικά να έχουμε αύξηση βάρους από 11 μέχρι περίπου 15 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από αυτά, η αύξηση του αποθηκευμένου λίπους αντιστοιχεί μόλις σε 2 με 2,5 κιλά. Όλα τα υπόλοιπα είναι το βάρος του εμβρύου, του πλακούντα και του αμνιακού υγρού, η αύξηση του όγκου των υγρών στο σώμα της γυναίκας, της μήτρας και των μαστών, αλλά και του όγκου του αίματος. Το κλειδί μάλιστα για τη σωστή κατανομή, είναι το βάρος της εγκύου έως και την 13η κυήσεως, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1,5 μέχρι 3 κιλά.
«Από εκεί και πέρα, όσο μεγαλύτερος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος στην έναρξη της εγκυμοσύνης, τόσο λιγότερα είναι τα κιλά που επιτρέπεται να πάρει η γυναίκα κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων. Θα λέγαμε κατά προσέγγιση ότι μια λιποβαρής γυναίκα (ΔΜΣ < 18,5) μπορεί να πάρει και 18 κιλά, μια κανονικού βάρους (ΔΜΣ από 18,5 μέχρι 24,9) μέχρι 15-16 κιλά, μια υπέρβαρη (ΔΜΣ από 25 μέχρι 29,9) μέχρι 11 κιλά και μια παχύσαρκη (ΔΜΣ > 30) μέχρι και 9 κιλά».
Παντελής Βαλσαμόπουλος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Άλδου Μανουτίου 1-3, Αθήνα (στάση Μετρό Αμπελόκηποι)
Τηλ: 21 0323 2152