Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφθούμε έναν χειρουργό; Δύο εξειδικευμένοι Νότιοι γιατροί απαντούν
Ο Γενικός Χειρουργός Αντώνης Κορωναίος και ο Αγγειοχειρουργός Σταύρος Αυγός, μας υποδέχονται στο ιατρείο τους στη Γλυφάδα και μας δίνουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την υγεία μας.
- 28/07/2022
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
Αναρωτιέσαι πότε πρέπει να απευθυνθείς σε έναν γενικό χειρούργο ή έναν αγγειοχειρούργο, τις καινοτομίες και τα επιτεύγματα στον κλάδο της ιατρικής χειρουργικής και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας; Ο Γενικός Χειρουργός Αντώνης Κορωναίος και ο Αγγειοχειρουργός Σταύρος Αυγός, δύο εξειδικευμένοι γιατροί που εξυπηρετούν τους ασθενείς τους κάτω από την ίδια στέγη, στο ιδιωτικό τους ιατρείο στη Γλυφάδα, μιλούν στο NouPou και δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις σε θέματα που άπτονται των ειδικοτήτων τους.
Πώς προέκυψε η ιατρική στη ζωή σας; Θέλατε πάντοτε να γίνετε γιατρός;
Αντώνης Κορωναίος: Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, από μικρή ηλικία ήταν εμφανής η επιθυμία μου να υπηρετήσω την ιατρική. Αυτό που με γοήτευε ήταν η προσφορά στον πλησίον και η συνδρομή στη διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού στη ζωή μας , της υγείας.
Σταύρος Αυγός: Είμαι από αυτούς που είχαν παιδικό όνειρο να γίνουν γιατροί. Στην εφηβεία μου αυτό δεν άλλαξε, παρά το γεγονός ότι δεν είχα και κάποιον από τον χώροστο οικογενειακό μου περιβάλλον να με κατατοπίσει.
Τι σας οδήγησε να επιλέξετε τη συγκεκριμένη ειδικότητα;
Α.Κ.: Αφορμή για την επιλογή της ειδικότητας του Γενικού Χειρουργού έπαιξε το επάγγελμα της μητέρας μου, η οποία εργαζόταν ως νοσηλεύτρια / εργαλειοδότρια χειρουργείου. Θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούει με έντονο ενδιαφέρον τις περιγραφές της. Μάλιστα, το πρώτο μου χειρουργικό εργαλείο το απέκτησα μόλις σε ηλικία 8 ετών.
Σ.Α.: Προσωπικά ήθελα να ακολουθήσω μια χειρουργική ειδικότητα. Ο τομέας της αγγειοχειρουργικής ήταν αυτός που με κέρδισε τελικά, καθώς τα τελευταία χρόνια αξιοποιεί πολλά επιτεύγματα της τεχνολογίας. Έχουν γίνει τεράστια, επιτυχημένα άλματα στην εξέλιξη επεμβάσεων, που άλλοτε έδειχναν πολύ δύσκολες και με μικρά ποσοστά επιβίωσης, όπως τα stent στα ανευρύσματα της αορτής.
Ποιες επεμβάσεις καλύπτει η ειδικότητά σας;
Α.Κ.: Η γενική χειρουργική καλύπτει πλήθος επεμβάσεων. Στον Γενικό Χειρουργό, λοιπόν, θα πρέπει να απευθύνεται κάποιος για επεμβάσεις που αφορούν την κοιλιακή χώρα (όπως χοληφόρων, κηλών, πεπτικού), αλλά και επεμβάσεις μαστού, ορθοπρωκτικής χώρας, μαλακών μορίων και δέρματος.
Σ.Α.: Ένας αγγειοχειρούργος αντιμετωπίζει, ενδεικτικά, περιστατικά που αφορούν στένωση καρωτίδων, ανεύρυσμα κατιούσας και κοιλιακής αορτής, στενώσεις λαγονίων και περιφερικών αρτηριών, καθώς και κιρσούς των κάτω άκρων.
Πότε πρέπει ένας ασθενής να απευθυνθεί σε εσάς;
Α.Κ.: Γενικά επικρατεί μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με την επίσκεψη στον χειρουργό. Ο ρόλος μας είναι σημαντικός και για την πρόληψη, τη θεραπεία (χειρουργική) αλλά και την παρακολούθηση μετεγχειρητικά. Ένας ασθενής δηλαδή, δεν πρέπει να απευθύνεται σε εμάς μόνο για τον προγραμματισμό μιας επέμβασης, αλλά και για προληπτικούς λόγους. Για παράδειγμα, το πιο σύνηθες σύμπτωμα που οδηγεί έναν ασθενή στον Χειρουργό είναι το άλγος στην κοιλιακή χώρα.
Σ. Α.: Στην δική μου περίπτωση, ένας ασθενής θα απευθυνθεί όταν αντιμετωπίζει αρτηριακά ή φλεβικά προβλήματα .Οι στενώσεις καρωτίδων και τα ανευρύσματα που αντιμετωπίζει ένας αγγειοχειρούργος, διαπιστώνονται τυχαία σε έλεγχο από άλλες ειδικότητες οπότε και παραπέμπονται μετά σε εμένα. Ωστόσο, τα βαριά και κουρασμένα πόδια, οι κιρσοί, τα οιδήματα κάτω άκρων, ο πόνος στα πόδια κατά το περπάτημα και η πιθανότητα θρόμβωσης είναι κάτι που θα χρειαστεί να αξιολογηθεί από έναν αγγειοχειρουργό.
Πώς θα κρίνατε τη συμπεριφορά των Ελλήνων σήμερα ως προς την πρόληψη; Είναι ευαισθητοποιημένοι, συνειδητοποιημένοι;
Α. Κ.: Οι Έλληνες σαν σύνολο δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της πρόληψης, κάτι που στην ουσία οφείλεται αποκλειστικά στις λανθασμένες κατά καιρούς πολιτικές υγείας. Τα τελευταία όμως χρόνια, γίνονται πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σ. Α.: Δυστυχώς, η πρόληψη είναι σε χαμηλά ποσοστά στην Ελλάδα σήμερα, αλλά σ’ αυτό δε νομίζω ότι φταίει τόσο ο Έλληνας, όσο το σύστημα υγείας που δεν τον κατευθύνει σωστά και δεν του παρέχει τον ανάλογο προληπτικό έλεγχο ανά ηλικία, αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται κάποια προσπάθεια σ’ αυτόν τον τομέα.
Ακούμε συχνά για τις νέες τεχνολογίες στη χειρουργική και τα αποτελέσματά τους. Ποια είναι η άποψή σας;
Α.Κ.: Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει γιγαντιαία τεχνολογικά άλματα και αυτό έχει βοηθήσει πολύ την επιστήμη της ιατρικής με νέες θεραπευτικές μεθόδους και πιο συγκεκριμένα την χειρουργική. Με τις νέες τεχνολογίες πλέον στη χειρουργική περνάμε σταδιακά στην επικράτηση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (minimalinvasive).Τεχνολογίες όπως το laser,RF ablation (ραδιοσυχνότητες) οδηγούν σε άριστα αποτελέσματα με σχεδόν μηδενική υποτροπή.
Πιστεύετε ότι εφαρμόζονται επαρκώς στην Ελλάδα οι παγκόσμιες καινοτομίες στον τομέα σας;
Σ.Α.: Όσον αφορά τον τομέα μου, υπάρχει τεχνογνωσία στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε τις παγκόσμιες καινοτομίες, όμως οι οικονομικές δυνατότητες για την υποστήριξη αυτού του εγχειρήματος είναι περιορισμένες. Κι εδώ είναι που υπάρχει η διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ποιες είναι οι σύγχρονοι μέθοδοι χειρουργικής των φλεβών και πόσο έχουν εξελιχθεί;
Σ.Α.: Η χειρουργική των φλεβών έχει γίνει ελάχιστα επεμβατική σήμερα με ενδαγγειακές τεχνικές όπως το laser ablation, οι ραδιοσυχνότητες, η έγχυση κόλλας και η σκληροθεραπεία. Με τη βοήθεια των υπερήχων μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση σε κιρσούς και ευρυαγγείες των ποδιών, χωρίς τομές και ράμματα, και χωρίς τα ποσοστά υποτροπής που υπήρχαν στο παρελθόν. Ο σωστός σχεδιασμός είναι το κλειδί.
Γιατί θα πρέπει κάποιος να κάνει μια τέτοια επέμβαση και πόσο έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των ασθενών;
Σ.Α.: Ο σύγχρονος τρόπος καθιστικής ζωής, η πολύωρη ορθοστασία, η περιορισμένη ως ανύπαρκτη άσκηση λόγω έλλειψης χρόνου πολλές φορές, αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισης κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας. Σημασία έχει να γίνει έγκαιρα μία τέτοια επέμβαση ώστε να μην οδηγήσει σε θρόμβωση (θρομβοφλεβίτιδα), και εδώ παίζει ρόλο η πρόληψη.
Υπάρχουν κάποιες εικόνες στην επαγγελματική σας πορεία που σας έχουν μείνει ανεξίτηλες;
Α.Κ.: Σίγουρα ανεξίτηλες μου έχουν μείνει οι εικόνες κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου ως αγροτικός ιατρός. Σε μικρά και απομονωμένα χωριά της ορεινής Ελλάδας, εκεί όπου οι κάτοικοι έχουν απόλυτη ανάγκη την παρουσία ενός γιατρού και αξίζει να υπάρχει ειδική μέριμνα γι’ αυτούς. Βέβαια, θα με συνοδεύουν για μια ζωή και περιστατικά και από τη θητεία μου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Κρατικού Αθηνών.
Αλήθεια, πόσες ώρες την ημέρα εργάζεται ένας χειρούργος; Έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο;
Α.Κ.: Δυστυχώς για εμάς δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Οι ώρες εργασίας είναι αρκετές και προσπαθώ να έχω διαθέσιμο χρόνο για την οικογένειά μου.
Σ.Α.: Θα συμφωνήσω και εγώ με την σειρά μου, το επάγγελμα του ιατρού δεν έχει ωράριο. Είμαστε εκεί όταν μας χρειαστεί ο ασθενής, αλλά καλό είναι να βρίσκουμε και χρόνο για τον εαυτό μας. Αυτές οι ισορροπίες είναι, που μας κρατάνε πιο αποδοτικούς.
Κλείνοντας, τι θα συμβουλεύατε έναν φοιτητή της ιατρικής που ξεκινάει τώρα τις σπουδές του;
Α.Κ.: Να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο.
Σ.Α.: Αν του αρέσει αυτό που κάνει, σίγουρα θα πετύχει.
Λίγα λόγια για τους γιατρούς
* Αντώνης Κορωναίος, Γενικός Χειρουργός. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βάρνας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο περιφερειακό ιατρείο Αρχαίου Φενεού στο κέντρο υγείας Γκούρας και στο γενικό νοσοκομείο Κορίνθου. Επίσης, υπήρξε εκπαιδευτής ανατομίας – φυσιολογίας στην επαγγελματική σχολή βοηθών νοσηλευτών του Γ. Γεννηματάς.Eιδικεύτηκε στην γενική χειρουργική στην Γ’ χειρουργική κλινική στο γενικό νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” και εξειδικεύτηκε στις χειρουργικές παθήσεις και την χειρουργική ογκολογία του μαστού στην Α’ Κλινική μαστού στο Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” . Ο ιατρός διατελεί Επιμελητής Α’ στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας , της European Society Of Surgical Oncology, καθώς και των European Pressure Ulcer Advisory Panel και European Wound Management Association.Είναι εκπαιδευμένος στη χρήση ραδιοσυνοτήτων (RF Ablation) για την θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας και των ορθοπρωκτικών συριγγίων. Έχει συμμετάσχει με Ανακοινώσεις σε Ελληνικά Συνέδρια και σε Συνέδρια του Εξωτερικού. Στο ιατρείο του αναλαμβάνει περιστατικά που απαντώνται σε όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εξειδικεύεται στη χειρουργική κηλών , μαστού και ορθοπρωκτικής χώρας.
* Σταύρος Αυγός, Αγγειοχειρουργός-Αγγειολόγος. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικεύθηκε στην Αγγειοχειρουργική στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΓΝΑ “Γ.Γεννηματάς”. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς του συμμετείχε σε πλήθος αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων καλύπτοντας όλο το φάσμα της ανοικτής και ενδαγγειακής χειρουργικής και την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας (ESVS), της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής (HSVS) καθώς και της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας. Έχει ενεργή συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με ομιλίες και παρουσιάσεις και πλούσιο συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας στις νέες τεχνικές αντιμετώπισης των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας με Laser. Ειδικεύθηκε στη χρήση υπερήχων (Triplex) στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Mediterraneo Hospital στη Γλυφάδα
Info
Ιατρεία, Λαζαράκη 10, Γλυφάδα
Αντώνης Κορωναίος, Γενικός Χειρουργός – τηλ. 213 0372297 / Facebook
Σταύρος Αυγός, Αγγειοχειρουργός-Αγγειολόγος – τηλ. 210 8943550 / Facebook