Ψυχοθεραπεία: Ακούγοντας και φροντίζοντας τον πολύτιμο εαυτό μας
Η Ψυχοθεραπεύτρια Μαρούσα Πολυκανδριώτη μιλάει για τη μέθοδο και την πορεία της ψυχοθεραπείας και γιατί αποτελεί ένα σπουδαίο δώρο που οφείλουμε στον εαυτό μας.
- 09/10/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Η απόφαση ενός ανθρώπου να ξεκινήσει το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, τις περισσότερες φορές, λαμβάνεται όταν βρεθεί σε κάποιο κομβικό σημείο της ζωής του· για παράδειγμα σοβαρό θέμα υγείας, απώλεια αγαπημένου προσώπου, προβλήματα στον γάμο ή συντροφικές σχέσεις, διαζύγιο, απώλεια εργασίας ή εύρεση νέας εργασίας, η γέννηση ενός παιδιού, διαταραχές πανικού ή οποιοδήποτε άλλο γεγονός κατάσταση έχει για τον ίδιο μεγάλη βαρύτητα. Επίσης μπορεί να είναι δυσαρεστημένος με τη ζωή του, τον τρόπο που βιώνει τη σχέση με τον εαυτό του, να δυσκολεύεται στο σχετίζεσθε ή στο να διεκδικεί αυτά που επιθυμεί. Ενδεχομένως να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε προσωπικό τέλμα, όντας εγκλωβισμένος, κάνοντας κύκλους γύρω από τα προβλήματα που τον απασχολούν προσελκύοντας τις ίδιες σχέσεις ή καταστάσεις.
Η πιο συχνή ερώτηση που ένας θεραπευόμενος θα μου απευθύνει, στην πρώτη κιόλας συνεδρία, είναι «και πώς δουλεύει αυτό;». Πράγματι έχει μεγάλη αξία να μπορέσει να κατανοήσει ο θεραπευόμενος τη μέθοδο και την πορεία της ψυχοθεραπείας ώστε να αισθανθεί ασφαλής στο πλαίσιο αυτής.
Ας μιλήσουμε για την συστημική υπαρξιακή προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία. Σε όλη την πορεία της ζωής του, ο άνθρωπος είναι μέλος συστημάτων (σχολείο, εργασία, φίλοι κ.α.) ωστόσο το πιο σημαντικό και καθοριστικό σύστημα στο οποίο ανήκει από την πρώτη στιγμή της γέννησης του είναι αυτό της οικογένειας. Τα μέλη μιας οικογένειας αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοπροσδιορίζονται. Κάθε μέλος συνδέεται με όλα τα υπόλοιπα σε ένα πλέγμα σχέσεων που καθορίζει την πορεία και την εξέλιξη όλων. Μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και κάτω από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η οικογένεια σαν σύνολο, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, δίνονται διάφοροι ρόλοι τους οποίους το κάθε μέλος καλείται να υπηρετήσει.
Ως παιδιά ακολουθούμε πιστά το ρόλο που μας δόθηκε καθώς η ασφάλεια και η αξία μας εξαρτώνται από την τήρησή του. Από την παιδική ηλικία μάθαμε να βλέπουμε την ύπαρξη μας μέσα από τα μάτια των σημαντικών μας ανθρώπων· εκπαιδευτήκαμε να αυτοαξιολογούμαστε ανάλογα με το κατά πόσο ανταποκρινόμασταν με επιτυχία στις προσδοκίες τους. Η αξία μας καθρεφτιζόταν στο βλέμμα τους.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε και εξακολουθούμε να κουβαλάμε μαζί μας συγκεκριμένες αντιλήψεις – πεποιθήσεις σχετικά με τον εαυτό μας, τη ζωή, την κοινωνία, τη θέση μας μέσα σε αυτή, την οικογένεια, τις σχέσεις, την εργασία. Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την προσωπικότητα μας και τον τρόπο που δρούμε στη ζωή μας.
Ο χώρος μέσα στον οποίο γίνεται η θεραπευτική διεργασία αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο δίνεται στο θεραπευόμενο η δυνατότητα να παρατηρήσει τον εαυτό του, να διερευνήσει το παρελθόν, το παρόν, να επεξεργαστεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του και να διαπιστώσει ποια μοτίβα σχέσεων – συμπεριφορών τον οδηγούν σε ένα όχι επιθυμητό για εκείνον μέλλον.
Πίσω από τη δυσκολία που τον φέρνει στη θεραπεία βρίσκονται συναισθήματα, επιθυμίες, ανάγκες, ταλέντα, ομορφιά τα οποία απώθησε για να μπορέσει να υπάρξει μέσα στο οικογενειακό του πεδίο, για να καταφέρει να επιβιώσει. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει είναι ένας τρόπος που η εσωτερική του σοφία τον καλεί να κοιτάξει μέσα του.
View this post on InstagramΗ δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη marousa polikandrioti (@marousa_polikandrioti)
Βαθιά υπαρξιακά θέματα αναδύονται μέσα στην ψυχοθεραπευτική πορεία. Τα ερωτήματα που μπορούν να τεθούν είναι άπειρα και εξατομικευμένα ανάλογα με την ατομική ιστορία του καθενός. Ποιος είμαι αληθινά; Πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου; Πώς θα μπορέσω να εκφράσω την προσωπική μου ταυτότητα όταν καταγραφόταν ως απειλή για τα υπόλοιπα οικογενειακά μέλη; Πώς θα επιτρέψω την υγεία όταν στην οικογένεια μου κυριαρχούσε η ασθένεια; Πώς θα επιλέξω την οικονομική αφθονία όταν στην οικογένεια μου κυριαρχούσε η στέρηση; Πώς θα βγω από ένα πένθος εάν δεν επιτρέψω στον εαυτό μου να βιώσει όλα τα συναισθήματα που φέρει μία απώλεια;
Δίνοντας απαντήσεις στα προσωπικά του ερωτήματα ο θεραπευόμενος καλείται να προβεί στα δικά του συμπεράσματα που στη συνέχεια θα τον βοηθήσουν στην λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη της προσωπικής του ευθύνης στη ζωή. Έτσι επανεξετάζει και επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία του για τη ζωή, τις αξίες, τα σχέδια, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες του. Μέσα σε αυτή την πορεία γίνεται σοφότερος και δυνατότερος.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μία προσωπική επένδυση καθώς ο θεραπευόμενος καλλιεργεί το θεμελιώδες δικαίωμα του για αυτοπραγμάτωση. Όλοι μας δικαιούμαστε να εκφράσουμε τον αυθεντικό μας εαυτό και να οικοδομήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε απολαμβάνοντας τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας βάζει τα θεμέλια για την ενίσχυση της σωματικής μας ευεξίας. Ποτέ δεν είναι αργά, σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιαδήποτε φάση ζωής και να βρισκόμαστε.
Το να μας επιτρέψουμε να αποκοπούμε από την τρέχουσα καθημερινότητα και να αφιερώσουμε συστηματικά συγκεκριμένο χρόνο για την αυτογνωσία – αυτοφροντίδα μας αποτελεί ένα σπουδαίο προσωπικό δώρο που οφείλουμε στον εαυτό μας. Μέσα από τη θεραπευτική αυτή διαδρομή που οδηγεί στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης ανοίγει ο δρόμος της αλήθειας, της ανάπτυξης, της χαράς και της εσωτερικής ειρήνης μέσα στον οποίο ο καθένας μας αξίζει να ζει!
Λίγα λόγια για την κ. Μαρούσα Πολυκανδριώτη
Η Μαρούσα Πολυκανδριώτη είναι Ψυχοθεραπεύτρια και έχει λάβει πενταετή εκπαίδευση στη Συστημική Υπαρξιακή Προσέγγιση. Επίσης είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής εργασίας Αθηνών (Κοινωνική Λειτουργός). Διαθέτει δωδεκαετή επαγγελματική εμπειρία καθώς έχει εργαστεί σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, σε Ψυχιατρικές δομές και σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών.
Διατηρεί γραφείο στη Γλυφάδα όπου εργάζεται ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, ζευγάρια, εφήβους, οικογένειες. Επίσης παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής γονέων δουλεύοντας μαζί τους προς την κατάκτηση ενός αποτελεσματικότερου-ουσιαστικότερου γονεϊκού ρόλου. Παρακολουθεί συνέδρια, σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής της εκπαίδευσης. Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο.
Info
Πανδώρας 34, Γλυφάδα, τηλ.: 211 4021296, 690 6178794, Email: marousapol@hotmail.com
Facebook
Instagram