Τα Superfoods που θα είναι στο μενού μας το 2017
Η ομάδα του NouPou βέβαια δεν αγαπάει ιδιαίτερα τη λέξη «δίαιτα» κι έτσι αποφάσισε να κάνει μία διαφορετική προσέγγιση στη θεματολογία, προσφέροντας μερικά ασυνήθιστα tips που θα βοηθήσουν- ακόμη και τους πιο δύσπιστους- να ακολουθήσουν το 2017 μία πιο ισορροπημένη διατροφή.
- 18/01/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Σίγουρα έστω και μία φορά στη ζωή σου έχεις ψάξει στο ίντερνετ για τα οφέλη κάποιας τροφής και έχεις αναζητήσει εκείνο το superfood που θα σου δώσει περισσότερη ενέργεια κι ευεξία. Όταν όμως πρόκειται για ζητήματα διατροφής, πάντα υπάρχουν τόσα νέα! Και αυτά που ξέρουμε, ίσως να θεωρούνται ήδη «παλιά».
Kimchi ή αλλιώς Κιμτσί
Κατάγεται από τη Νότια Κορέα και αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα λαχανικών. «Σηκώνει» αρκετή φαντασία του μάγειρα και μπορεί να γίνει με λαχανικά τουρσί και διάφορα αντιοξειδωτικά καρυκεύματα. Το κιμτσί φτιάχνεται κατά κύριο λόγο με λάχανο, ενώ δίνει γαστρονομικές ιδέες και για νέα νόστιμα πιάτα (π.χ. ρύζι κιμτσί).
Οφέλη: Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φυσικά προβιοτικά. Έτσι διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη. Ενδείκνυται για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Βρώσιμα Φύκια: Γιατί να το ξανασκεφτείς
Παρόλο που στην Ασία αποτελούν βασικό συστατικό των γευμάτων και υπάρχουν σε περισσότερα από είκοσι διαφορετικά είδη- με τους Ιάπωνες να μετατρέπουν τη γαστρονομία σε υψηλή τέχνη και χάρη στο φύκι- στην Ελλάδα είμαστε ακόμη λίγο επιφυλακτικοί. Στην καλύτερη περίπτωση, να τα έχουμε δοκιμάσει σε κάποιο σούσι. Το ήξερες όμως ότι πολλά φύκια- και ειδικά τα κόκκινα- περιλαμβάνονται σε συμπληρώματα διατροφής; Ιδανικός τρόπος αξιοποίησης των βρώσιμων φυκιών είναι στη σαλάτα, στο σούσι τυλιγμένα σε ρολό και στις σούπες. Αναζήτησέ τα για αρχή σε αποξηραμένη μορφή.
Οφέλη: Ετοιμάσου να εντυπωσιαστείς! Το φύκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και μεταλλικά στοιχεία όπως είναι το ασβέστιο ή ο σίδηρος ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο (αφού προέρχεται από τη θάλασσα). Η πρόσληψη ιωδίου συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στην προστασία της υγείας του μαστού.
Κομπούχα, το τσάι της αθανασίας
Πως είναι το κεφίρ για το γάλα; Κάπως έτσι είναι το κομπούχα για το τσάι! Πρόκειται για ένα ρόφημα από συμπυκνωμένο πράσινο ή μαύρο τσάι με καλλιέργεια κομπούχα. Οι ειδικοί συνιστούν να το καταναλώνουμε ακόμη και κάθε μέρα, αφού έχει πολλά ευεργετικά για τον οργανισμό μας οφέλη ενώ οι Κινέζοι μιλούν για το «τσάι της αθανασίας». Το συγκεκριμένο ποτό υπολογίζεται ότι γεννήθηκε γύρω στα 200 π.Χ. κάπου στην Κίνα…
Οφέλη: Διαθέτει πολλά προβιοτικά, τα οποία αναπτύσσονται φυσικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού. Βοηθάει στην απώλεια βάρους, τονώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτοξινώνει, διευκολύνει την πέψη και λειτουργεί προληπτικά σε ασθένειες όπως είναι κάποιες μορφές καρκίνου.
Bonus tip! Προσοχή στο είδος που θα επιλέξετε, ώστε να μην περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη. Η τελευταία δε θέλουμε να ξεπερνάει σε περιεκτικότητα τα 5 γραμμάρια. Κάθε είδος κομπούχα περιλαμβάνει ζάχαρη, αφού αυτή είναι μέρος της διαδικασίας της ζύμωσης.
Σπόροι Chia, μην τους ξεχνάς στα γεύματά σου!
Τους γνωρίζουμε, αλλά τους έχουμε εντάξει στη διατροφή μας; Κάτι ήξεραν οι Αζτέκοι πολεμιστές, που κατανάλωναν σπόρους chia/ τσία πριν από κάθε μάχη. Τους γέμιζε ενέργεια, δύναμη και ευεξία! Τους βρίσκεις εύκολα και μπορείς να τους προσθέσεις στη σαλάτα ή το γιαούρτι σου.
Οφέλη: Οι σπόροι τσία είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Έτσι βελτιώνουν τη χοληστερόλη, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και περιορίζουν τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις. Ακόμη η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού κι έτσι βοηθάει στην απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους.
Bonus tip! Προσοχή στον μύθο, που θέλει την κατανάλωση των σπόρων chia με νερό. Ναι, οι σπόροι αυτοί διογκώνουν το μέγεθός τους στο νερό και μάλιστα προκαλούν τον κορεσμό. Όμως, ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι στην κατάποση (προκαλώντας ακόμη και πνιγμό σε ακραίες φυσικά περιπτώσεις) και να τραυματίσουν τον οισοφάγο.
Αρχαία σιτηρά γιατί δεν αλλοιώθηκαν
Ως τέτοια θεωρούνται το σιτάρι, η ζέα, το κινόα και το κουτόχορτο (κι όμως!). Έχουν ρίζες που μετρούν περίπου 75. 000 χρόνια πίσω, με τη ζέα να εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Οδύσσεια! Το καλό με τα συγκεριμένα σιτηρά είναι ότι δεν αλλοιώθηκαν, όπως συνέβη με τις πιο σύγχρονες μορφές σιτηρών. Έτσι διατηρούν τα ίδια πολύτιμα οφέλη, χωρίς την προσθήκη κάποιων άλλων συστατικών που δε γνωρίζουμε.
Οφέλη: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αμινοξέα, βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προσφέροντας ενέργεια στην καθημερινότητα. Επιπλέον περιέχουν το αμινοξύ λυσίνη, η οποία συμβάλλει στην καύση λίπους, άρα και στην απώλεια βάρους.
Μετά από τα παραπάνω η ένταξη κάποιων superfoods πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη new year’s resolution στη λίστα σου.