Βασίλης Μαλτεζόπουλος: Η χειροπρακτική και το Pilates είναι η λύση στα μυοσκελετικά προβλήματα
Ένα σύγχρονο ιατρείο στην καρδιά της Γλυφάδας, όπου o Βασίλης Μαλτεζόπουλος, με 20 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, συνδυάζει τη χειροπρακτική με την μέθοδο pilates, για να μας απαλλάξει από τα μυοσκελετικά προβλήματα.
- 24/10/2017
- Κείμενο: Mυρτώ Γεωργάκη
Δουλεύω πολλές ώρες στο γραφείο, μπροστά σ’ έναν υπολογιστή, και εκτός από τον αυχένα που είναι μονίμως πιασμένος άρχισε πρόσφατα να με πονάει και η μέση. Σκέφτηκα πως είναι καιρός να ασχοληθώ με το σώμα μου και συγκεκριμένα να αρχίσω γυμναστική. Είναι όμως η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσω τώρα που πονάω και ποια γυμναστική ταιριάζει στο πρόβλημά μου;
Με τις ερωτήσεις αυτές στο μυαλό, αποφάσισα να απευθυνθώ στον ειδικό.
Σε ένα σύγχρονο ιατρείο στην καρδιά της Γλυφάδας, o κος Βασίλης Μαλτεζόπουλος, Φυσίατρος και Χειροπράκτης, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, συνδυάζει τη Χειροπρακτική με την μέθοδο Pilates, για να μας απαλλάξει από πολλά, καθημερινά προβλήματα και πόνους που μας ταλαιπωρούν.
Μπαίνοντας στο μοντέρνο και φωτεινό ιατρείο του κύριου Μαλτεζόπουλου στη Γλυφάδα, που δεν μοιάζει σε τίποτα με τα τυπικά ιατρεία που όλοι έχουμε συνηθίσει, το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι η αίθουσα ενός μοντέρνου και πλήρως εξοπλισμένου γυμναστηρίου Pilates που διαθέτει.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο κέντρο χειροπρακτικής. Με την εμπειρία του Βασίλη Μαλτεζόπουλου, που βρίσκεται πάνω από 20 χρόνια κοντά στους ανθρώπους με μυοσκελετικά προβλήματα, κάνει την καθημερινότητά τους καλύτερη και ευκολότερη.
Οι περισσότεροι από εμάς, βλέπεις, ζούμε μια καθιστική ζωή, μπροστά σε έναν υπολογιστή, σε μια καρέκλα, σκυμμένοι, με αποτέλεσμα να πιανόμαστε και να επιβαρύνουμε την σπονδυλική μας στήλη. Τέτοιοι πόνοι ταλαιπωρούν πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και γίνονται συχνά αιτία για μόνιμες ενοχλήσεις ή ακόμα και απουσία από την εργασία.
Ένα από τα τελευταία ‘δόγματα’ του Π.Ο.Υ είναι:
“Καθιστική ζωή ίσον κάπνισμα…, δηλαδή η καθιστική ζωή έχει παρόμοιες επιπτώσεις στην υγεία με αυτές του καπνίσματος.”
Για την αντιμετώπιση αυτού του τρόπου ζωής που λίγο πολύ όλοι διανύουμε, θέλοντας ή μη, ο Χειροπράκτης και Φυσίατρος, Βασίλης Μαλτεζόπουλος, προτείνει τον συνδυασμό της χειροπρακτικής με την άσκηση και συγκεκριμένα το Pilates. Στον χώρο του συνδυάζονται και τα δύο.
”Η Χειροπρακτική αποτελεί έναν ανεξάρτητο κλάδο υγείας, που απαιτεί πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών και ακόμα περισσότερα χρόνια εμπειρίας. Η κλασσική φυσιοθεραπεία υστερεί έναντι της χειροπρακτικής στο ότι δεν προσφέρει τόσο άμεση και ουσιαστική θεραπεία. Η χειροπρακτική είναι περισσότερο to the point – πιο άμεση, επειδή ο Χειροπράκτης, εφαρμόζοντας κατάλληλους και επιδέξιους χειρισμούς, μπορεί να διορθώσει μια πληθώρα μυοσκελετικών προβλημάτων, ιδίως της σπονδυλικής στήλης.”
Ο Βασίλης Μαλτεζόπουλος, παρότι απόφοιτος Ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικευμένος στην Φυσική Ιατρική & Αποκατάσταση, είχε πάντα στο μυαλό του την Χειροπρακτική, που σπούδασε στην Αγγλία και εφαρμόζει ως μέθοδο επιλογής στην αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων. Όταν τον ρώτησα γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτόν τον κλάδο, μου απάντησε με χαμόγελο:
“Αυτό που με κέρδισε στην Xειροπρακτική είναι η δυνατότητα με τα ίδια μου τα χέρια να βοηθάω τον συνάνθρωπό μου και να τον ανακουφίζω από τους σωματικούς πόνους όσο περισσότερο μπορώ. Μου δίνει πραγματική χαρά και μεγάλη ηθική ικανοποίηση όποτε το πετυχαίνω. Η ανακούφιση και η χαρά που βλέπω στα πρόσωπα αυτών που βοηθώ είναι η καλύτερη αμοιβή.”
Η Χειροπρακτική, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των πόνων και των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, που προσφέρει, σύμφωνα με τον κο Μαλτεζόπουλο, όχι μόνο ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και ουσιαστική διόρθωση της σπονδυλικής στήλης.
“Σε πρώτο στάδιο, όταν κάποιος ταλαιπωρείται από πόνους και περιορισμούς στην κίνησή του, πρέπει να κάνει Χειροπρακτική. Στόχος της θεραπείας είναι να ξεμπλοκάρουμε τις αρθρώσεις, να χαλαρώσουμε τους μυς και να αποκαταστήσουμε την ομαλή λειτουργικότητα της περιοχής που πάσχει. Έτσι, τόσο ο σκελετός όσο και οι μύες θα μπορέσουν να αποδώσουν πιο ομαλά, χωρίς νέες επιβαρύνσεις.”
Τι περιλαμβάνει όμως η χειροπρακτική θεραπεία; Όπως μου εξήγησε, η αγωγή αποτελείται κυρίως από κάποιους ειδικούς θεραπευτικούς χειρισμούς, που εφαρμόζονται στο σημείο που πάσχει. Εξασκείται, δηλαδή, μια σύντομη και επιδέξια ώθηση στην άρθρωση, η οποία έχει μικρό βάθος, αλλά μεγάλη ταχύτητα. Η κίνηση πρέπει να γίνει γρήγορα, πριν προλάβει το σώμα να αντισταθεί σε αυτήν. Μπορεί να ακουστεί ένας θόρυβος, ένα κρακ, που σημαίνει ότι κάτι ξεμπλόκαρε. Το κρακ και η ταχύτητα της ανάταξης (έτσι ονομάζεται ο χειρισμός) καμιά φορά τρομάζει τον κόσμο. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας κίνδυνος. Ακόμα κι αν υπάρχει λίγος φόβος και άγχος σχετικά με την αγωγή, αυτά υποχωρούν μετά την πρώτη θεραπεία, όπου ο ασθενής συνειδητοποιεί ήδη πόσο απλά και ανώδυνα γίνεται.
“Μου έχουν έρθει άνθρωποι που δεν μπορούσαν να περπατήσουν και έφυγαν από εδώ μια χαρά. Άλλοι έτοιμοι να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση, που με την χειροπρακτική απέφυγαν. Στο 70-80% των περιπτώσεων το πρόβλημα υποχωρεί μέσα σε λίγες μόνο συνεδρίες, ο ασθενής νιώθει καλύτερα και μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που είναι απαραίτητη μια σειρά από αρκετές συνεδρίες.”
Όταν πλέον έχει υποχωρήσει η οξεία φάση και ο ασθενής δεν πονάει σημαντικά, είναι δηλαδή αισθητά βελτιωμένος, μπορεί να ξεκινήσει γυμναστική.
Το Ρilates, μάλιστα, θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη άσκηση.
“Πράγματι. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες κλινικές μελέτες! Σε αντίθεση με την κλασσική γυμναστική που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα γυμναστήριο, η μέθοδος Pilates δεν επιβαρύνει τον ασθενή. Είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο και ποιοτικό σύστημα ασκήσεων, για ολόκληρο το σώμα. Δίνεται μεγάλη προσοχή να μην δημιουργούνται κακώσεις, να γίνεται προοδευτικά και να εμπλουτίζεται από ένα εκτεταμένο ασκησιολόγιο. Υπάρχει πάντα επίβλεψη γυμναστή, εξειδικευμένου Pilates Instructor, και διατίθενται τμήματα αρχαρίων, ενδιάμεσων και προχωρημένων, ανάλογα με την ανάγκη και τις δυνατότητες του καθενός.”
Το Studio Pilates βρίσκεται στον χώρο του ιατρείου στη Γλυφάδα τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε ο καθένας μπορεί να έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση σε αυτό. Ο κύριος Μαλτεζόπουλος μου εξήγησε ακόμη, οτι ο συνδυασμός της Χειροπρακτικής με την άσκηση Pilates, μπορεί να αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα και να προσφέρει μεγάλη ευεξία στο άτομο. Ακόμη, η άσκηση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για μακροχρόνια αποτελέσματα, αφού τα προβλήματα, πολλές φορές ξαναεμφανίζονται.
Είναι γνωστό ότι η άσκηση βοηθάει όλα τα προβλήματα υγείας. Ειδικά το Pilates είναι μια έξυπνη γυμναστική που ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες, από νεαρές μέχρι μεγάλες, αφού προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός.
Στο studio Pilates που βρίσκεται στο ιατρείο του κου Μαλτεζόπουλου, υπάρχουν τμήματα personal training, δηλαδή, αν έχει κάποιος την δυνατότητα μπορεί να γυμναστεί μόνος του, αλλιώς μπορεί να επιλέξει ένα τμήμα δύο ή τριών ατόμων. Οι συνεδρίες Pilates διαρκούν συνολικά μια ώρα.
Στη συνέχεια μιλήσαμε για την εμπειρία που είχε ο κύριος Μαλτεζόπουλος διδάσκοντας αυτό που αγαπάει πραγματικά. Τα τελευταία πέντε χρόνια ζούσε ανάμεσα σε Αθήνα και Ζυρίχη, αφού δίδασκε ως λέκτορας στο Τμήμα Χειροπρακτικής, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Ήταν, μάλιστα, ο μόνος Έλληνας καθηγητής στο τμήμα Χειροπρακτικής του Πανεπιστημίου.
“Ηταν μια πολύ αξιόλογη εμπειρία. Το επίπεδο των φοιτητών ήταν πολύ υψηλό και βρισκόμουν συνεχώς σε εγρήγορση και έρευνα, για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των φοιτητών.”
Αργότερα, καταρρίφθηκε στο μυαλό μου ο μύθος ότι η Χειροπρακτική αφορά μόνο στους ηλικιωμένους. Ο κύριος Μαλτεζόπουλος, μάλιστα, μου ανέλυσε ότι η Χειροπρακτική μπορεί να είναι και πιο αποτελεσματική στα νέα άτομα, αφού στις νεότερες ηλικίες τα προβλήματα μπορούν να διορθωθούν πιο εύκολα. Στόχος του είναι, λοιπόν, να προβαίνουν σε θεραπεία Χειροπρακτικής νέα άτομα και παιδιά, ακόμα και σε επίπεδο πρόληψης. Για το σκοπό αυτό ο ιατρός συνεργάζεται με σχολεία και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, κάνοντας προληπτικό έλεγχο του μυοσκελετικού συστήματος σε παιδιά ηλικίας 6- 16 ετών.
Εγώ, πάντως, μετά από αυτά που άκουσα, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα το δοκιμάσω.
Info: Βασίλης Μαλτεζόπουλος (Φυσίατρος – Χειροπράκτης), Ιατρείο Σπονδυλικής Στήλης & Μυοσκελετικών Παθήσεων, Κύπρου 49, Γλυφάδα (2ος όροφος), τηλ: 210-8945700, Website