Της καρδιάς τα χρώματα…
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς η χτεσινή και η καλύτερη αφορμή να ρωτήσουμε τον καρδιολόγο Στρατή Παναγάκο μερικά πράγματα για το πιο πολυτραγουδισμένο όργανο της ύπαρξής μας.
- 28/09/2015
- Κείμενο: Πωλίνα Παρασκευοπούλου
Πώς αντιμετωπίζει ο Έλληνας τα θέματα καρδιάς;
Εξαρτάται πάντα από το βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο κόσμος ενημερώνεται συνεχώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκπομπές υγείας στην τηλεόραση και από το διαδίκτυο. Φαίνεται και στη συμπεριφορά τους. Οι γονείς για παράδειγμα φέρνουν τα παιδιά τους πριν ξεκινήσει το σχολείο για να ελέγξουν πως όλα βαίνουν καλώς και μπορούν να ασκηθούν χωρίς πρόβλημα. Έχουν συμβεί και διάφορα περιστατικά, τα οποία έχουν γίνει γνωστά και έχουν ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. Ιδιαίτερα αν έχει συμβεί κάτι στο στενό τους περιβάλλον, έρχονται χωρις δεύτερη σκέψη. Ο φόβος οδηγεί στην πρόληψη. Ωστόσο καλό θα ήταν να υπήρχε στον τρόπο ζωής μας, χωρίς την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός περιστατικού υγείας.
Πείτε μου τους 3 κυριότερους παράγοντες που δημιουργούν καρδιακά προβλήματα.
1. Κάπνισμα
2. Ζάχαρο
3. Χοληστερίνη
Πείτε μου τους 3 καλύτερους τρόπους για να προσέξουμε την καρδιά μας.
1. Καλή διατροφή (Μεσογειακή)
2. Καθημερινή άσκηση (περπάτημα/κολύμπι)
3. Αποφυγή τσιγάρου
Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον προληπτικό έλεγχο της καρδιάς;
Το σπουδαιότερο είναι πως ο προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές. Γιατί μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα, όπως πόνος στη μέση του θώρακα, κάτω από το στέρνο ή στο στήθος με αντανάκλαση στο αριστερό χέρι, στην ωμοπλάτη ή στη σιαγόνα ή και όχι. Στους ζαχαροδιαβητικούς για παράδειγμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Δεν υπάρχει μια τυπική συμπτωματολογία. Πλέον, ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να χτυπήσει ανεξαρτήτου ηλικίας. Παλιότερα ο έλεγχος γινόταν μετά τα 50, τώρα γίνεται στα 40 και όχι με απλό υπέρηχο αλλά με δοκιμασία κόπωσης. Εξίσου σημαντικό είναι και το οικογενειακό ιστορικό. Αν υπήρχε στην οικογένεια κρούσμα πριν τα 60, είναι επιθετική η αύξηση της πιθανότητας. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που έχει ζάχαρο, έχει 10% πιθανότητα για καρδιακό επεισόδιο αλλά αν έχει και οικογενειακό ιστορικό το ποσοστό της πιθανότητας ανεβαίνει στο 40%.
Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που μπορείτε να μας δώσετε;
Να φροντίζετε και να αγαπάτε την καρδιά σας για να σας αγαπάει κι αυτή!
Η καρδιά μας κάνει για μας περίπου 72 σφυγμούς το λεπτό, 100.000 φορές την ημέρα και 3 δισεκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της μέσης διάρκειας ζωής. Κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς γι’αυτή…
Ο Στρατής Παναγάκος είναι καρδιολόγος και αναπληρωτής διευθυντής στο Νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.