Τι είναι ψυχοθεραπεία και πότε χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο;
Η ψυχολόγος Παυλίνα Πουλίδη μας εξηγεί τι είναι η ψυχοθεραπεία και για ποιο λόγο θα πρέπει να ξεκινήσουμε συνεδρίες.
- 19/10/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Πολλές φορές ακούμε από το οικείο μας περιβάλλον να γίνετε αναφορά στην ψυχοθεραπεία. Παρόλα αυτά όταν κάποιος δεν έχει βιώσει μια τέτοια εμπειρία είναι πολύ πιθανό να φαντάζεται διάφορα γύρω από την ψυχοθεραπεία.
Ψυχοθεραπεία ορίζεται σύμφωνα με τον Lewis Wolderg η θεραπεία των προβλημάτων συναισθηματικής φύσης με ψυχολογικά μέσα. Κατά την διάρκεια της οποίας ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο δημιουργεί μια θεραπευτική-επαγγελματική σχέση με τον θεραπευόμενο. Στοχεύει στην αλλαγή των δυσλειτουργικών σχημάτων όπως και στην οργάνωση της συμπεριφοράς έτσι ώστε να είναι βοηθητική για το άτομο. Επίσης έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των υπάρχοντών συμπτωμάτων και την προαγωγή της θετικής ανάπτυξης και εξέλιξης της προσωπικότητας του ατόμου.
Η ψυχοθεραπεία λοιπόν είναι μια μοναδική, πρωτόγνωρη και αναντικατάστατη σχέση καθώς στον θεραπευτικό χώρο βιώνονται μοναδικά συναισθήματα. Η μοναδικότητα αυτής της σχέσης εμφανίζεται στο γεγονός ότι σε καμία άλλη σχέση της ζωής μας δεν υπάρχει η δυνατότητα απόλυτης αποδοχής σκέψεων και συναισθημάτων καθώς και απουσία της κριτικής. Στην ψυχοθεραπεία είναι όλα αποδεκτά και υπάρχει σεβασμός στις αντιλήψεις και τις σκέψεις του ατόμου όσο αλλόκοτες και αν φαντάζουν.
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος καθώς στόχος της θεραπείας είναι να ανακαλύψει ο θεραπευόμενος τι είναι βοηθητικό για εκείνον και τι όχι. Είναι μια συνεργασία δυο ατόμων με στόχο την ανακούφιση των ψυχικών συμπτωμάτων του προσερχομένου.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια υποστηρικτική και ενθαρρυντική διαδικασία κατά την οποία υπάρχει ισότητα αλλά παράλληλα ο θεραπευτής υποχρεούται να θέσει τα θεραπευτικά όρια.
Οι ψυχοθεραπευτές θα πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση και να έχουν εκπαιδευτεί ανάλογα έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ψυχικά συμπτώματα βάση συγκεκριμένων θεραπευτικών μέσων. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ψυχοθεραπευτής μπορεί να γίνει ένας ψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος ο οποίος θα είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματός.
Πότε όμως χρειάζεται να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία;
Είναι η ώρα να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του μια δυσκολία που εμφανίζεται στην ζωή του. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται συγκεκριμένα και επίμονα συμπτώματα για ένα χρονικό διάστημα (αξιολογείται συνήθως πάνω από 2 βδομάδες), τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ατόμου. Με λίγα λόγια το άτομο μπορεί να εμφανίζει δυσλειτουργικές συμπεριφορές οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την προσωπική ή την επαγγελματική του ζωή σε σημείο που να αποφεύγει πολλές καθημερινές δραστηριότητες.
Ορισμένους από τους λόγους που θα χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο είναι οι παρακάτω.
Προβλήματα σχέσεων
Κάποιες φορές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στις διαπροσωπικές σας σχέσεις μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε άγχος και αρνητικά συναισθήματα. Έτσι η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.
Μειωμένη διάθεση- θλίψη
Όταν παρατηρείτε μειωμένη διάθεση και έντονη στεναχώρια σε σημείο που να επηρεάζεται η καθημερινότητα σας θα ήταν βοηθητικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η καταθλιπτική διάθεση είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής σας και μέσω της ψυχοθεραπείας θα καταφέρεται να κινητοποιηθείτε πιο γρήγορα έτσι ώστε να αλλάξει το συναίσθημα σας.
Πένθος
Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή του ανθρώπου καθώς θα πρέπει να συμφιλιωθεί πλέον με μια νέα πραγματικότητα. Σε περίπτωση που το άτομο δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του τα στάδια του πένθους και βιώνει πολύ έντονη θλίψη και ενοχές θα ήταν βοηθητική να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία.
Άγχος
Το άγχος εμφανίζεται στην καθημερινότητα μας όλο και περισσότερο καθώς αυξάνονται διαρκώς οι απαιτήσεις της ζωής. Όταν παρατηρείται επίμονο και συνεχές άγχος μάλλον είναι η στιγμή να ξεκινήσετε μια ψυχοθεραπεία και πιο συγκεκριμένα για τις αγχώδης διαταραχές ενδείκνυται η γνωσιακή- συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.
Τέλος άλλοι λόγοι για τους οποίους θα χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι η εμφάνιση συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, ειδικές φοβίες, σεξουαλικές διαταραχές, διαταραχή στον ύπνο, μετατραυματική διαταραχή (ψυχικό τραύμα), ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή καθώς και σε θέματα που αφορούν την αυτοεικόνα σας και την έλλειψη αυτοεκτίμησης.
Πουλίδη Παυλίνα
Ψυχολόγος- Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια (Παιδιών-Εφήβων- Ενηλίκων)
MSc Health Psychology
Διεύθυνση: Δούσμανη 24, Γλυφάδα
Τηλ: 6946575959