Τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και χαμηλά λιπαρά. Γίνεται;
H Διαιτολογική ομάδα του κέντρου διατροφής Nutrition Support μας εξηγεί πως μπορούμε να απολαύσουμε τα εδέσματα της Τσικνοπέμπτης χωρίς να βαρυστομαχιάσουμε ή να φορτωθούμε άπειρες θερμίδες.
- 28/02/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Τσικνοπέμπτη είναι μία από τις καθιερωμένες από την παράδοση ημέρες που μας βρίσκουν με καλή παρέα και τραπέζι πλούσιο σε ψητό κρέας και άλλα εδέσματα.
Τα ερωτήματα μπορεί να είναι πολλά: μπορούμε να απολαύσουμε την ιδιαίτερη αυτή ημέρα χωρίς «βαρυστομαχιά»; Όσοι ακολουθούν δίαιτα για λόγους υγείας ή απώλειας βάρους τι μπορούν να επιλέξουν από το τραπέζι και με ποιον τρόπο;
Κρέας
Αρχικά ας πούμε δύο λόγια για τον πρωταγωνιστή της ημέρας που είναι το κρέας. Το «καλό» είναι ότι έχει πολλές πρωτεΐνες που τις χρειαζόμαστε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Το «κακό» είναι ότι κάποια κρέατα είναι πλούσια σε λιπαρά τα οποία ευθύνονται για ασθένειες που σχετίζονται με τα αγγεία του σώματός μας, την καρδιά αλλά και το έντερο και είναι πλούσια σε θερμίδες.
Κρέατα όπως μοσχάρι, χοιρινό με λίπος, αρνί, κοκορέτσι, κοτόπουλο με πέτσα, παϊδάκια, τηγανιτά κρέατα καθώς και λουκάνικα, έχουν πολλά ζωικά λιπαρά και τα αποφεύγουμε για λόγους υγείας αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ενέργεια. Λόγω της ημέρας, όμως, μπορούν να καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες.
Κυρίως επιλέγουμε κρέας με λίγα λιπαρά όπως τα φιλέτα κοτόπουλου, γαλοπούλας, μοσχαριού (από άπαχο μέρος), το ψαρονέφρι και τα μπιφτέκια από τα αντίστοιχα άπαχα κρέατα.
Σαλάτα
Και αν χρειάζεται να βρεθεί συμπρωταγωνίστρια στο γιορτινό τραπέζι αυτή επάξια μπορεί να είναι μία σαλάτα από φρέσκα ωμά ή ψητά ή βραστά λαχανικά με ελαιόλαδο ή κάποια ελαφριά σος με μουστάρδα ή εσπεριδοειδή ή ξύδι. Αν είμαστε έξω μπορούμε να ζητήσουμε να μας σερβίρουν πρώτα την σαλάτα ώστε να μετριάσει το αίσθημα της πείνας μας και να φροντίσουμε να υπάρχει σαλάτα σε όλη τη διάρκεια του γεύματος.
Συνοδευτικά
Το να παραμείνουμε στην παράδοση θα μας βοηθήσει να μην ξεφύγουμε πολύ από ένα ισορροπημένο γεύμα. Μεζεδάκια όπως τηγανιτές πατάτες, πίτες, τυριά και άλλα τηγανιτά ή λιπαρά εδέσματα ας τα αφήσουμε για το επόμενο τραπέζι μας.
Επιδόρπιο
Μπορεί να είναι φρέσκα φρούτα, γλυκό του κουταλιού, γιαούρτι με μέλι ή γλυκό του κουταλιού, ζελέ με φρούτα. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε πολύ λιπαρά γλυκά την ίδια ημέρα που έχουμε καταναλώσει ένα μεγάλο γεύμα.
Αλκοόλ
Το καλό κρασί μπορεί πάντα να συνοδεύει ένα γιορτινό γεύμα. Καλό είναι να μην ξεπερνάμε τα 2 ποτήρια δηλαδή τα 250ml κρασί.
Συνοψίζοντας στον παρακάτω πίνακα:
ΝΑΙ | ΛΙΓΟ | ΟΧΙ | |
Κρέας |
Φιλέτο κοτόπουλο –γαλοπούλας-μοσχάρι Ψαρονέφρι Μπιφτέκια κοτόπουλο-γαλοπούλας-άπαχο μοσχάρι Χοιρινή μπριζόλα ή καλαμάκια χωρίς ορατά λίπη |
Μοσχάρι Χοιρινό Αρνί Κοκορέτσι Παϊδάκια Λουκάνικα |
|
Λαχανικά |
ΜΗ αμυλούχα λαχανικά όπως: Μαρούλι-σπανάκι-ρόκα-λάχανο-καρότο-μπρόκολο-κουνουπίδι-χόρτα-παντζάρια-κολοκυθάκι-μελιτζάνα-πιπεριές-μανιτάρια |
Αμυλούχα: Πατάτα βραστή ή ψητή Καλαμπόκι |
|
Λάδι και Σος |
Μουστάρδα Ελαιόλαδο για σαλάτα Ελαφριές σος με εσπεριδοειδή ή μουστάρδα για σαλάτες |
Τζατζίκι |
Μαγιονέζα Σος με βάση τη μαγιονέζα Πολύ λάδι |
Συνοδευτικά |
|
Ψωμί ή παξιμάδι | Τηγανιτές πατάτες, τυριά, σαγανάκι, πίτες, τηγανιτά |
Επιδόρπιο |
|
Φρέσκα φρούτα Γλυκό του κουταλιού Γιαούρτι με μέλι ή γλυκό του κουταλιού Ζελέ με φρούτα |
Πάστες Σοκολάτα γλυκά πυκνά σε ενέργεια |
Αλκοόλ | 2 ποτήρια κρασί |
ΥΓ. Δεν παραλείπουμε τα προηγούμενα γεύματα της ημέρας επειδή θα βγούμε το βράδυ, αλλά αντίθετα φροντίζουμε να έχουμε φάει επαρκώς για να μην πεινάμε πολύ.
Την επόμενη ημέρα φροντίζουμε να προετοιμάσουμε γεύματα όπως ψάρι με αρκετή σαλάτα ή κάποιο λαδερό.
Από την Διαιτολογική ομάδα του κέντρου διατροφής Nutrition Support
Διεύθυνση: πλατεία Εσπερίδων 2, Γλυφάδα Τηλ: 210-8982265