Vegan, νηστίσιμες και αποτοξινωτικές: Δύο συνταγές από τον Esco Essence του Plant Kingdom
Ζητήσαμε από τον Esco Essense, τον master της vegan διατροφής και chef του Plant Kingdom στο Παλαιό Φάληρο, να μοιραστεί μαζί μας τις αγαπημένες του detox συνταγές: Γεμάτα θρεπτικά συστατικά αλλά αναπάντεχα πλούσια σε γεύση, τα δύο πιάτα που μας προτείνει ο Esco είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις αυτήν την εβδομάδα.
- 07/04/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
«Ο δρόμος προς την απόλυτη ισορροπία και την υγεία έρχεται φυσικά, όταν ακολουθούμε μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε ολόκληρες χορτοφαγικές τροφές (whole-food, plant based diet)» λέει ο Esco. Ο διακεκριμένος Raw Food Chef από τη Φινλανδία, που σπουδάζει και εξασκεί την υγιεινή fusion μαγειρική εδώ και περίπου 20 χρόνια, έχει πάθος με το vegan φαγητό και προσπαθεί καθημερινά να αποδείξει πως η plant based κουζίνα μπορεί να είναι όχι απλώς νόστιμη, αλλά συναρπαστική, αφού στον μεγαλειώδη κόσμο της κρύβονται αμέτρητες γευστικές επιλογές που οι περισσότεροι αγνοούμε.
Του ζητήσαμε λοιπόν, με αφορμή το Detox/Reboot αφιέρωμα του NouPou, να μοιραστεί μαζί μας δύο από τις αγαπημένες του αποτοξινωτικές συνταγές. Γρήγορες, εύκολες (και raw) οι δύο προτάσεις του υπόσχονται να σε κάνουν να αναθεωρήσεις για το πόσο γευστική μπορεί να είναι μια διατροφική αποτοξίνωση.
Η μόνη συμβουλή, πριν ξεκινήσεις: Προσπάθησε να επιλέγεις όσο το δυνατόν περισσότερα βιολογικά υλικά για την κουζίνα σου. Αν δεν μπορείς να επιλέγεις πάντα βιολογικά λαχανικά, διάβασε την The Dirty 12/ The Clean 15 λίστα, για να μάθεις ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να αγοράζουμε οπωσδήποτε βιολογικά και ποια όχι.
Πράσινη detox σαλάτα «Green Living» με βινεγκρέτ πράσινου μήλου
Μερίδες: 1
Εξοπλισμός που θα χρειαστείς:
-Μπλέντερ (ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας με tamper θα δώσει το ιδανικό αποτέλεσμα)
-Επιφάνεια κοπής
-Ένα κοφτερό μαχαίρι
-(Προαιρετικά) ζυγαριά / μεζούρα
Υλικά:
-30 γρ (2 μεγάλα φύλλα) kale (από τα οποία έχουμε αφαιρέσει το μεγάλο νεύρο από το κέντρο του κάθε φύλλου)
-30 γρ (μισό ματσάκι) ρόκα
-60 γρ (6 φύλλα) μαρούλι Romaine
-60 γρ αγγούρι (1 μικρό αγγούρι)
-60 γρ πράσινο μήλο ξινό (μισό μήλο)
-20 γρ σέλερι (1 μικρό)
-20 γρ φρέσκο κρεμμυδάκι (1 μικρό)
-75 γρ. ώριμο αβοκάντο (μισό αβοκάντο)
-20 γρ. (2 κ.σ.) cranberries αποξηραμένα
-10 γρ. μαϊντανό (λίγα φυλλαράκια)
Για τη βινεγκρέτ μήλου
-60 γρ. Πράσινο μήλο ξινό (1 μήλο)
-15 ml (1 κ.σ.) ελαιόλαδο
-30 ml (2 κ.σ.) χυμό λεμονιού
-3 γρ. τζίντζερ (ένα μικρό κυβάκι)
-Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Πλένουμε όλα τα λαχανικά και μετά αφήνουμε να στραγγίξουν καλά από όλη την υγρασία (ή χρησιμοποιούμε spinner).
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας. Αφήνουμε τελευταία τα cranberries για γαρνίρισμα.
- Προετοιμάζουμε το dressing στο μπλέντερ: Ψιλοκόβουμε το μήλο και αφαιρούμε τα κουκούτσια, μετά το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο dressing. Περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα.
Διατροφική ανάλυση πιάτου: Θερμίδες: 455 kcal, Υδατάνθρακες: 35,6 γρ Πρωτεΐνες: 6,3γρ., Λιπαρά: 31,9 γρ.
Extra tip από τον Esco: Είναι πάντα καλύτερο, τόσο για τη γεύση όσο και για τη θρεπτική αξία της σαλάτας, όταν καταναλώνουμε τα λαχανικά φρεσκοκομμένα. Διαφορετικά, όταν αφήνουμε τα λαχανικά κομμένα και εκτεθειμένα στον αέρα, χάνουν ένα μέρος της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Γι’ αυτό έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις πολύτιμες και θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών που καταναλώνουμε!
Πράσινη raw detox σούπα
«Αυτή η συνταγή θα σε γεμίσει ενέργεια. Τα θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμα που περιέχει ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και αναγέννησης του οργανισμού μας, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Παράλληλα, διευκολύνεται η διαδικασία της πέψης, καθώς τα θρεπτικά συστατικά διασπώνται και απορροφώνται πιο εύκολα» λέει ο Esco.
Μερίδες: 1
Εξοπλισμός που θα χρειαστείς:
-Μπλέντερ (ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας με tamper θα δώσει το ιδανικό αποτέλεσμα)
-Επιφάνεια κοπής
-Ένα κοφτερό μαχαίρι
-Μια σπάτουλα σιλικόνης (ή απλώς ένα μεγάλο κουτάλι)
-(Προαιρετικά) ζυγαριά / μεζούρα
Υλικά:
-20 γρ. κόκκινο κρεμμύδι (1/4 ενός μικρού κρεμμυδιού)
-30 γρ σέλερι (1 τεμάχιο)
-120 γρ. ώριμο αβοκάντο (1 αβοκάντο)
–30 γρ (2 μεγάλα φύλλα) kale (από τα οποία έχουμε αφαιρέσει το μεγάλο νεύρο από το κέντρο του κάθε φύλλου)
-20 γρ (μισό ματσάκι) μαϊντανό
-100 γρ. αγγούρι (1 μικρό)
-60 ml χυμό λεμονιού (χυμό από μισό μικρό λεμόνι)
-5 γρ. τζίντζερ (ένα μέτριο κυβάκι)
-15 ml (1 κ.σ.) ελαιόλαδο
-3 γρ. (1 κ.σ.) σκόνη κουρκουμά (ή ένα μικρό κυβάκι φρέσκια ρίζα κουρκουμά)
-1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
-1 πρέζα μαύρο πιπέρι
-120 ml (½ φλυτζάνι) νερό
Εκτέλεση:
- Πλύνε καλά τα λαχανικά και ψιλόκοψέ τα έτσι ώστε να μπορούν να μπουν στο μπλέντερ.
- Χτύπησε όλα τα υλικά της σούπας στο μπλέντερ μέχρι να έχουν ενιαία υφή.
- Δοκίμασε κι αν νιώθεις ότι θέλει έξτρα γεύση μπορείς να προσθέσεις πιπέρι καγιέν ή λίγο σκόρδο.
Διατροφική ανάλυση πιάτου: Θερμίδες: 411 kcal, Υδατάνθρακες:7,7 γρ Πρωτεΐνες: 5,5 γρ., Λιπαρά: 39,8 γρ.
Extra tip: Μπορείς να φτιάξεις δύο μερίδες και να έχεις έτοιμη τη σούπα για την επόμενη μέρα. Συντήρησέ τη στο ψυγείο το πολύ μέχρι τρεις μέρες, σε ένα αεροστεγές δοχείο.